Omgeving

Omgeving

Vanaf het park is het 1,5 km en dan bent u in het centrum van Nunspeet met een groot winkelaanbod, eetgelegenheden of terrasje. Fietst u door Nunspeet heen dan gaat u richting de bossen, heide en zandverstuiving met prachtige fiets en wandelroutes. Verkrijgbaar in de theetuin of bij de plaatselijke VVV bij het station. Net over het spoor staat het transferium, een 30 mtr. hoge toren die u kunt beklimmen met een spectaculair uitzicht over Nunspeet met al zijn bossen. Dan zie je pas echt hoe groen de Veluwe is. Daar is ook het bezoekers centrum gerealiseerd, zeker de moeite waard om eens binnen te kijken.

Fietst u de andere kant op dan gaat u langs de Veluwe Randmeren richting Harderwijk of Elburg, prachtige vergezichten en mooie paden. Als u op het park over de weilanden kijkt ziet u in de verte al het Veluwemeer. Er zijn mooie routes waar u en de bossen maar ook de weilanden doorkruist. Er zijn van de omgeving ook diverse mooie wandel-fietsroutes te verkrijgen. www.nunspeetuitdekunst.nl www.vvvnunspeet.nl

Elburg, Prachtig gelegen aan de randmeren, vlak bij de nieuwe polder Oostelijk Flevoland, ligt tussen Zwolle en Harderwijk één van Nederlands meest bezienswaardige oude stadjes: Elburg. Omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en brokkelige stukken stadsmuur ligt daar het oude plaatsje waarvan gelukkig nog zoveel is bewaard gebleven. Veel van de straten en steegjes ademen nog de sfeer der middeleeuwen, het tijdperk waarin Elburg is geworden tot wat het naar de vorm ook nu nog is. Prachtige geveltjes, zwijgende ambassadeurs van vermaarde bouwstijlen, niet om gemotoriseerd langs te razen, maar gebouwd voor de voetganger met gevoel voor harmonie. Gebouwd voor de mens die nog tijd heeft om te kijken en zich te verwonderen over de lijnrechte straten, over de trottoirs die zijn opgebouwd uit zwarte en witte steentjes die te zamen figuren vormen die iets te zeggen hebben over de symboliek uit vroegere tijden of over het beroep dat de eigenaar ervan uitoefende of soms nog uitoefent. Gebouwd voor hen die nog tijd hebben om zich een beetje gelukkig te voelen bij het zien van rijk geornamenteerde deuren en fraaie gevels, bij het zien van een statige Vispoort, schitterende doorkijkjes en intieme hofjes; kortom voor hen die zich er over verheugen dat er nog zoveel te zien is in de oude kern van Elburg.

Harderwijk heeft een rijke historie, dat proeft u overal in de stad. Grote delen van de stadsmuur staan nog trots overeind, net als gebouwen van de voormalige universiteit, enkele kloosters en prachtige huizen van voorname kooplieden. Veel oude gebouwen hebben een bestemming gekregen als winkel, restaurant, galerie of wooncomplex. Ook liggen er volop botters in de haven, die herinneren aan het vissersverleden van Harderwijk. De tijd van de Zuiderzee als bron van rijke visvangst is definitief voorbij. Voor de kust van Harderwijk ligt sinds vijftig jaar de polderprovincie Flevoland. Boulevard en Zeepad bieden een weids uitzicht op het jonge Zeewolde (anno 1984) en bijna tweehonderd eigentijdse windmolens. Het Wolderwijd en het Veluwemeer tussen het oude en het nieuwe land zijn een eldorado geworden voor recreatie en watersport: zeilen, surfen en kitesurfen, en voor wie dat te heftig is de rondvaartboot. Nog geen tien minuten buiten de stad vindt u een andere wereld: de Veluwe, een weidse wereld van groen en rust. Bossen, heidevelden en zandverstuivingen vormen een tegenwicht voor de drukte van de stad. Daar vindt u het Harderwijker bos, maar ook het Beekhuizerzand, een unieke zandverstuiving met een geheel eigen flora en fauna. De natuur rond de Hierdense beek is indrukwekkend, evenals het landelijke Hierden, met prachtige boerderijen en landgoederen zoals De Essenburgh.

Vierhouten was tot halverwege de 20e eeuw een typisch Veluws boerendorp. Daar is nu weinig meer van over. Veel oude boerderijen verdwenen, werden onherkenbaar verbouwd of kwamen in handen van mensen van buiten het dorp (op de Veluwe “import” genoemd). Ook vielen er enkele tenprooi aan de vlammen.In 50 jaar tijd is het aanzien van het dorp dan ook flink veranderd. Het is nu vooral een forensendorp en “echte” boerenbedrijven zijn er niet meer te vinden. Een prachtig bewaard gebleven boerderij is het rijksmonument “De Jonge Stee” aan de Plaggeweg 26. Deze boerderij is nog volledig intact en heeft nog vele oude details zoals een grote schouw, bedsteden en een opkamer. Ook het erf is mooi bewaard gebleven met een oude schaapskooi, wagenschuur en hooiberg.

Bezienswaardigheden, Een bekende bezienswaardigheid is het voormalig onderduikerskamp “Verscholen Dorp” aan de Pas-opweg. Hier zaten in de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers verborgen. Er zijn een drietal hutten nagebouwd en restanten van de oude hutten zijn er ook nog terug te vinden. Bij het kamp staan tevens een tweetal gedenkstenen. Wat verder in de richting van Vierhouten staat aan de Tongerenseweg nog een monument dat herinnert aan de fusillatie van een aantal Joden op die plek. Aan de Nunspeterweg 1 in het dorp Vierhouten zelf, is een klein museum ingericht dat herinnert aan dit kamp en de 2e Wereldoorlog. Verdere bezienswaardigheden zijn: Het Vierhouterbos, een oud malebos dat vele eeuwen in gemeenschappelijk gebruik was door de Vierhouters. Men vindt er oude eikenhakhoutbossen, beukenbossen, naaldbossen, een pinetum, oude grafheuvels en helemaal achterin het bos het natuurgebied “Noorderheide” met de waterwerken van van Beuningen. De Elspeetse Heide, een prachtig glooiend heideveld met enkele vennen. Een restant van de immense heidevlakte die dit deel van de Veluwe ooit bedekte.

Het Noord-Veluws Museum is vooral een kunstmuseum dat werk toont van Noord-Veluwse kunstenaars. Het museum beperkt zich niet tot het geven van informatie over de schilderijen, maar koppelt daar verhalen aan. Verhalen van de schilders en de bewoners van dit deel van de Veluwe die hier van 1880 tot 1950 woonden en werkten. Er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden in het Museum.

Zandenplas, Vind u het te warm om u in te spannen, Midden in de bossen ligt een recreatieplas met een zandstrand en een lig- en speelweide. Er is in het seizoen een kiosk aanwezig waar u wat kunt nuttigen.